‘KeyKeg’ wijn in fust ‘WineKeg’

Verder lezen

WineKeg
Sjouwen met stalen fusten, schuim tappen, geoxideerde wijn in het fust, smaakverlies of te weinig opslagruimte. Aan dit alles komt een einde. Fusten voor de horeca zijn zwaar, log en zeer kostbaar. De verwachting is dat deze fusten binnen een paar jaar langzamerhand zullen gaan plaatsmaken voor de WineKeg. De bol weegt leeg maximaal 1,4 kilogram, een stalen fust gauw 8 kilo.

Het geheim van het fust is een kunststof bol, geschikt voor 20 of 30 liter met daarin een zak van speciaal laminaat. De zak voorkomt dat het zuurstof bij de wijn komt of koolzuur eruit ontsnapt. De grote winst zit hem in de transportkosten. 

In de praktijk betekent dit dat de wijn-producenten per lading 25 procent meer wijn kunnen vervoeren. Hierdoor gaan dus de kosten omlaag en dus uiteindelijk kostenbesparing voor de horecaondernemer.

Keg is Engels voor fust en key voor sleutel: omdat dit fust de oplossing is voor een heleboel problemen. Het lichte gewicht – je zou er zo twee onder de armen kunnen nemen – is namelijk niet het enige voordeel. 

Ook kan de WineKeg worden leeggetapt tot de laatste druppel. Testen bewijzen dat er ongeveer tien glazen wijn meer per fust uit komen. Plus geen schuim aan het einde. Maar ook niet aan het begin, als je een nieuw fust opent. 

De voordelen bestaan dankzij de speciale binnenzak, die CO2 buiten en koolzuur binnenhoudt, een constante tapdruk én doordat de CO2-fles eventueel vervangen kan worden door een luchtcompressor. En daardoor heb je altijd perfecte controle over al je glazen wijn. Het buiten houden van CO2 komt trouwens ook ten goede aan de smaak én zorgt ervoor dat de wijn langer houdbaar is. Het kan weken op de tap gehouden worden.

Een geheel nieuwe tapinstallatie is onnodig. Soms moet er wel een nieuwe tapkop op en eventueel een compressor om de dure CO2-flessen te vervangen. 

Het fust is de afgelopen jaren intensief getest en het is inmiddels gelukt vele brouwers en wijnproducenten te overtuigen. Het belang voor hen ligt vooral in het eenmalige gebruik. 

Om een glas wijn uit een metalen fust te tappen is koolstofdioxide (CO2) nodig om de druk aan te brengen. Door de CO2-toevoer kan de samenstelling van de wijn vanaf het aanbreken van het fust langzaam veranderen.
Bij de eerste glazen wijn merk je dat niet, maar na een paar dagen is dat in smaak een wereld van verschil.

Ten slotte is de WineKeg gecreëerd voor eenmalig gebruik, maar wel milieuvriendelijk want de Keg voldoet aan alle milieu eisen voor hergebruik. Dat betekent: plattrappen en weggooien en dus meer opslagruimte. Bovendien hoeven ondernemers geen borgsom voor het fust te betalen, laat staan schoonmaak- of administratiekosten. 

Adresgegevens


Edisonweg 14
1821 BN Alkmaar

072 511 85 37
info@jr.nl

Over ons

Inloggen