Je winkelwagen is momenteel leeg
Een Pinotage van zowel oude als jonge wijnstokken op schalie/klei - geteeld en gemaakt in Bourgondische (Pinot Noir) stijl, in een koel Elgin klimaat. 11 maanden gerijpt op Frans eiken waarvan 80% nieuw.
Prachtige aroma's van pittig rood kersen- en frambozenfruit, steenachtige intensiteit, bloemen, kruiden en een vleugje eikenkruid, terwijl het gehemelte mooie helderheid van fruit, heldere zuren en ultrafijne tannines laat zien. Het is een wijn van grote verfijning en elegantie, heerlijk ingewikkeld van structuur.
Een gediplomeerd industrieel ingenieur, "gekke Belg" Koen leerde wijn maken in L'Avenir voordat hij met zijn vrouw Lore aan de lange zoektocht naar een eigen boerderij begon. Elgin, van oudsher een appelteeltgebied, wordt nu beschouwd als een eersteklas wijnbouwgebied.
300 meter boven zeeniveau, bij Spioenkop, stroomt een verkoelende zeebries door de vallei, wat de groeiperiode verlengt. De Overberg hellingen zijn steil, zodat er geen tractor kan werken en er zijn 7 verschillende bodemstructuren op de boerderij. Elk druivenras wordt op een andere bodem geplant, die allemaal behoorlijk steenachtig zijn en de wijnstokken hard laten werken. Hun eerste wijnen werden in 2010 gebotteld.
Koen was gek genoeg, en bleek briljant genoeg, om op unieke wijze de Elgin-vallei met Pinotage te hebben geplant. Zijn biodynamisch bewerkte wijngaard produceert onberispelijk fijn kustfruit, met de hand geplukt en natuurlijk gefermenteerd, gerijpt in houten vaten. Een glorieus precieze, frisse en levendige uitdrukking van deze moeilijke druif en als geen ander in de Kaap… daarom kiezen we ervoor om ermee te werken.
Wat je erbij eet: geweldig bij heftige barbecuesauzen, geit, gegrild varkensvlees, lamsburgers en hertenvlees
Wij zijn gek op mensen, vooral mensen met een passie en dadendrang. Dat is de reden dat wij graag een fles opentrekken van Spioenkop uit Zuid-Afrika. De visie van wijnmaker Koen Roose is om elegante wijnen te produceren die sexy en puur zijn maar tegelijkertijd uniek.
Een smetteloos imago is niets voor hem. Persoonlijkheid is belangrijk en voor Spioenkop. Of het nu gaat om zijn atypische aanplant van wijngaarden of de combinatie van Oude en Nieuwe Wereld in zijn boetiek wijndomein, technologie en laboratoriumanalyses zullen alleen worden gebruikt om de wijnmaker te helpen en nooit af te doen aan het belang van menselijke betrokkenheid.
Uiteindelijk gaat het om wat je voelt en proeft in je mond, zegt de van origine Belg die sinds 2010 in de Elgin regio verbluffende karaktervolle terroirwijnen maakt. Hij starte met Sauvignon Blanc en Pinotage maar verbouwt ondertussen ook Riesling, Chenin Blanc, Pinot Noir en Chardonnay. De laatste twee druivensoorten worden vooral gebruikt voor zijn MCC te maken.
Wijndomein Spioenkop is vernoemd naar de gelijknamige heuvel in KwaZulu Natal waar een belangrijke veldslag tussen de Boeren en de Engelse soldaten plaatsvond. Bepalend voor de wijnen uit dit gebied zijn de koele wind uit zee en de vrij hoge ligging van de wijngaarden, in geval van Spioenkop op zo’n 300 meter. De bodem bestaat veelal uit een diepe, poreuze kleilaag bedekt met keien en kiezels. Gecombineerd met zeven tot negen zonuren per dag en een hoge hoeveelheid neerslag van circa 1000 mm levert het een microklimaat op dat zeer gunstig is voor een lange, gelijkmatige rijpingsperiode.
Volgens Tim Atkin Master of Wine behoort Spioenkop tot de 25 allerbeste wijnmakers van Zuid-Afrika “First Growths” oftewel Premier Cru status.